Bijstand nodig? 051 70 35 17
Uw voertuig

Full omnium

De optimale dekking voor uw voertuig

Een nieuwe wagen? Dan kan u uw verplichte autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) aanvullen met een full omniumverzekering. Zo bent u zeker van volledige dekking op uw voertuig, ook voor eigen schade in fout.

 

Wat is een full omniumverzekering?

Een full omniumverzekering biedt uitgebreide dekking op uw voertuig. Het is een aanvullende verzekering op uw verplichte BA-autoverzekering.

Die verplichte autoverzekering vergoedt schade die u met uw wagen aan derden veroorzaakt. Een full omnium dekt dankzij de ‘waarborg materiële schade’ ook de schade aan uw eigen voertuig, zelfs bij een ongeval in fout.

Wanneer er een totaal verlies is van uw wagen, kan de vergoeding gebaseerd worden op de werkelijke waarde van uw voertuig, of op de aangenomen waarde (de catalogusprijs van het voertuig (inclusief opties en toebehoren) met aftrek van een afschrijvingspercentage).

Full omniumverzekeringen worden vaak afgesloten voor een nieuwe auto.

 

Verschil met een kleine omniumverzekering

Is uw wagen ouder dan 5 jaar? Dan opteert u beter voor een mini-omniumverzekering. Met een mini-omnium bent u, net zoals met de volledige omnium, wel verzekerd tegen schade door (pogingen tot) diefstal, brand, glasbreuk of aanrijding met een dier. Een mini omnium dekt geen eigen schade bij vandalisme, of bij een ongeval in fout.

De mini-omnium voorziet in principe ook geen schadevergoeding voor materiële schade aan uw voertuig wanneer u zelf aansprakelijk bent voor het ongeval.

 

Franchise of vrijstelling

Bij een omniumverzekering wordt vaak een vrijstelling of franchise opgenomen. Dat is het deel van de schade dat u zelf moet dragen na een schadegeval. Het bedrag boven de franchise neemt de verzekeraar voor z'n rekening. Wanneer iemand anders aansprakelijk is voor uw schade, is er uiteraard geen franchise: dan moet de ander uw schade vergoeden.

U kunt ook opteren voor een Engelse franchise: daarbij wordt een bepaald bedrag afgesproken, waarbij u de volledige schade zelf vergoedt zolang die onder dat bedrag blijft. Wanneer de schade hoger blijkt dan dat bedrag, vergoedt uw verzekering het volledige bedrag van de schadevergoeding.

 

Wat dekt een full omnium niet?

Er zijn vier gevallen waarin een full omniumverzekering niet tussenkomt:

  • Schade door slijtage of merkbaar slecht onderhoud van uw auto.
  • Schade aan uw banden - tenzij ook andere delen van uw wagen werden beschadigd in hetzelfde ongeval.
  • Schade door het laden, lossen of vervoeren van voorwerpen, of door overbelasting van uw wagen.
  • Schade door het tanken van verkeerde brandstof of brandstof van slechte kwaliteit (al geven sommige maatschappijen wel beperkte dekking voor)

 

Let op: uw omnium biedt ook geen vergoeding voor lichamelijke schade. Daarvoor sluit u een bestuurdersverzekering af.

 

Een full omnium op maat

Wenst u een omnium-autoverzekering aan te gaan? Dan helpen we u graag zoeken naar de formule op uw maat. Contacteer uw verzekeraar bij Verzekeringen Trybou gerust, we helpen u graag met al uw vragen. U vindt onze kantoren in Ieper, Poperinge en Houthulst.


Vraag een vrijblijvende offerte aan

i

Vaakgestelde vragen

Een full omniumverzekering is een aanvullende autoverzekering die schade aan uw eigen voertuig dekt, inclusief aanrijdingen in fout, brand, diefstal, vandalisme, natuurrampen en glasbreuk.

Wanneer u een ongeval veroorzaakt, dekt de full omnium ook eigen schade aan uw voertuig.

Een omniumverzekering vergoedt de kosten van schade aan uw eigen voertuig bij gedekte gebeurtenissen, min de eventuele franchise. U betaalt een premie op basis van factoren zoals het type voertuig en uw rijgeschiedenis.

Een full omnium-autoverzekering is niet verplicht. Het is een optionele, aanvullende verzekering op uw BA-autoverzekering.

De full omnium of grote omnium dekt schade aan uw eigen voertuig door aanrijdingen, brand, diefstal, vandalisme, natuurrampen en glasbreuk.

Wanneer uw wagen ouder is dan vijf jaar, kiest u voor een mini-omnium. Eigenaars van een nieuwere wagen opteren voor een full omniumverzekering.

Een 'gewone' autoverzekering, de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Voertuig, is een verplichte verzekering voor iedereen. Omniumverzekeringen zijn aanvullende verzekeringen die ook eigen schade vergoeden.

Een full omnium dekt geen schade door slijtage of slecht onderhoud van uw wagen, schade aan uw banden (zonder overige schade aan uw wagen door hetzelfde ongeval), schade door vervoer van voorwerpen, overbelasting of laden en lossen van die voorwerpen, of schade veroorzaakt door het tanken van verkeerde of minderwaardige brandstof.

Waar een kleine omniumverzekering enkel schade door brand, (poging tot) diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en gevaren zoals aanrijding met dieren dekt, dekt een volledige omniumverzekering ook schade door eigen fout en vandalisme (waarborg materiële schade).

Een franchise bij een omniumverzekering is het bedrag dat u zelf moet betalen bij een claim voordat de verzekering de rest van de schade vergoedt. Het wordt meestal uitgedrukt als een vast bedrag of als een percentage van het verzekerde bedrag.

U kunt ook opteren voor een Engelse franchise: daarbij wordt een bepaald bedrag afgesproken, waarbij u de volledige schade zelf vergoedt zolang die onder dat bedrag blijft. Wanneer de schade hoger blijkt dan dat bedrag, vergoedt uw verzekering het volledige bedrag van de schadevergoeding.

U kiest zelf de duur van uw verzekering. Meestal wordt een polis voor één jaar vastgelegd, en zo jaarlijks verlengd.

Ook een motor kan omnium verzekerd worden. Contacteer uw verzekeraar bij Verzekeringen Trybou: we helpen u graag verder.